torsdag, februar 25, 2010

Fact of the day

Har besluttet mig for at putte et mere personligt præg på bloggen. + et lidt anderledes og siden jeg jo er ret videnskabeligt interesseret og anlagt tænkte jeg at - sådan en fun fact dagligt ku være lidt nyt. Det kan være alt mellem himmel og jord dog.
Både noget naturvidenskabeligt, noget om mennesker, teknik - you name it. Eller altså det vil sige. Jeg ved ikke hvad det bliver endnu.. Det kan også bare være en sag jeg har reflekteret lidt over. Så måske ikke altid noget ukendt, men somme tider er det nok, hehe.

HURRA FOR TØVEJR !

FOTD - Fact of the Day - Delfindrabene:
Læste i dag, at delfiner bliver slået ihjel i massevis for deres kød. Det er hovedsageligt Japan der står bag delfin drabene (Husk på at Japan også er bag de få forekæmpere for at bevare hvalfangst).
I morgen har filmen 'The Cove' premiere i de danske biografer. Det er en "dokumentar" om delfindrabene i Japan. Her dræbes 23.000 årligt og kødet bruges som 2. priotet kød - forstået på den måde, at det hovedsageligt bruges til kantinemad på skolerne. Grunden til at det bliver 2. priotet kød, er pga. fabriksaffaldet i vandet, der gør at kødet har et meget højt indhold af kviksølv (kviksølv er et giftigt tungmetal og optages af isæt store rovfisk såsom tun og her også af delfiner. Kviksølv kan påvirke hjernen, samt evnen til at lære og huske, gravide er især følsomme).
Delfindrab er også et udbredt problem i Brasilien. I Danmark kan man faktisk også støde på delfinkød, bare opblandet med tun i vores alle sammens kære tun på dåse (dog ret minimalt). I Japan går delfinkød under dækkenavnet..hvalkød...Bare for at gøre det endnu mere besværgeligt.
Politikken har lavet et spændende interview med manden bag filmen og bag hele aktionen, som kan læses her.

Man kan selvfølgelig stille spørgsmål, om der er forskel på Japans slagteri af massevis af vilde delfiner og på danskernes masseproduktion af køer og svin, også kun for mad.
Er det anderledes med delfiner, fordi de er meget mere intelligente dyr ?
Er det fordi vi ikke selv spiser delfiner ?
Er det i så fald i orden at dræbe hvaler ?
Er det uetiske måske nærmere, at det heldbredsfarlige kød bruges til børn ?

Det er kun en side af historien, det ved jeg godt. Men synes det er en meget interessant sag.

0 kommentarer:

Related Posts with Thumbnails